Handreiking dak en thuislozen

Hoe verminder én voorkom je dak- en thuisloosheid?


Het aantal daklozen is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Gemeenten ervaren meer overlast van deze relatief kleine groep mensen. Gemeenten zoeken naar manieren om daklozen mee te laten doen in de maatschappij, om de gezondheidstoestand van daklozen te verbeteren en het risico op vroegtijdig overlijden te verkleinen.


Movisie kreeg de opdracht van het ministerie van VWS om gemeenten te ondersteunen met het opstellen van handvatten voor het verminderen, en waar mogelijk voorkomen, van dak- en thuisloosheid. De focus ligt hierbij specifiek op de rol van cliëntondersteuning. Movisie werkt hiervoor samen met een aantal koplopersgemeenten. 


Vernieuwende en opvallende handvatten die impact hebben


In dit project werken we samen met Movisie aan een handreiking met impact.Niet een handreiking die in de la verdwijnt, maar die gemeenten inspireert om een aspect van het vraagstuk te verbeteren.Het is een complex en veelomvattend probleem. Bewust een keuze maken om op een onderdeel het verschil te maken, zorgt dat je als gemeente problemen oplost. Hiervoor brengen Muzus en ik creatief denkvermogen in en vertalen dit naar infograhics en visuals. 



Praten met dak- en thuislozen én hun ondersteuners geeft inzicht.


Ik ontwikkelde een aanpak om in workshops kennis op te halen over de behoeften en knelpunten van de doelgroep en de professionals die hen dagelijks helpen. Door deze aanpak koppelen we knelpunten van beiden kanten aan elkaar en ontdenken we kansen om met een actie zowel de dakloze te ondersteunen als de professional. Een win-win situatie dus. 


Interactieve handreiking met do’s en don’ts. 


Per fase kan een ondersteuner iets doen wat een dak- en thuisloze helpt, of onbedoeld problemen verergert.  Een soort do’s en don’ts. Dit helpt ondersteuners om de problematiek per fase/behoefte aan te pakken en problemen stukje voor stukje op te lossen. 


Het eindproduct is een interactief document geworden met een aantrekkelijk design. De vorm waarin de fases, behoeften, tips en tricks zijn vormgegeven zorgen voor overzicht van het speelveld voor gemeenten. Ook stimuleren we door de vormgeving en casuïstiek dat gemeenten elkaar opzoeken en leren van elkaar. 


Download hier de handreiking
Share by: